Δράση “Η Μαγεία των Επιστημών”

Το ΓΕΛ Νέου Μαρμαρά πραγματοποίησε στις 8,9,10 Ιουνίου τις δράσεις με τίτλο “Η Μαγεία των Επιστημών” ως επισφράγισμα της σχολικής χρονιάς 2020-2021. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων οι μαθητές του σχολείου σε συνεργασία με τους καθηγητές συμμετείχαν στις παρακάτω δράσεις:

Insπre
Τα μαθηματικά μπορεί να μοιάζουν με μία ξένη γλώσσα ή με κάποιον περίεργο κώδικα για κάποιους, όμως δεν είναι τίποτα άλλο πέραν από κωδικοποίηση των καθημερινών μας προβλημάτων. Στόχος της δράσης ήταν η προσπάθεια των μαθητών μέσα από σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα να αποδώσουν έννοιες και πράγματα που έμαθαν και έζησαν φέτος στο μάθημα της Άλγεβρας. Για την υλοποίηση της δράσης χρησιμοποιήθηκε η εφαρμογή Τικ Τοκ μέσα από την οποία τα παιδιά με γνώμονα τις γνώσεις τους και με κινητήριο δύναμη την δημιουργικότητά τους έφτιαξαν βιντεάκια σε ομάδες.

Η γλώσσα του υπολογιστή στην πράξη
Όπως οι άνθρωποι έχουν τις δικές τους γλώσσες έτσι και οι υπολογιστές μιλούν τη δική τους. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ανθρώπινες γλώσσες αποτελούνται από 20 και παραπάνω γράμματα. Όσο περίεργο και να φαίνεται η γλώσσα των υπολογιστών αποτελείται μόνο από δύο ψηφία!! Το 0 και το 1. Στη δράση μας μάθαμε πώς να μετατρέπουμε αριθμούς από το δεκαδικό σύστημα στη γλώσσα των υπολογιστών.

Εντυπωσιακά πειράματα Χημείας
Πολύχρωμα διαλύματα: Πώς αλλάζει το χρώμα ενός διαλύματος ανάλογα με την οξύτητά του χρησιμοποιώντας δείκτες.
Ζαχαρένιο φίδι: Απανθράκωση της ζάχαρης σχηματίζοντας ένα μαύρο «φίδι» από άνθρακα.
Οδοντόπαστα του ελέφαντα: Διάσπαση του υπεροξειδίου του υδρογόνου σχηματίζοντας πολύχρωμο αφρό σαν «οδοντόπαστα» που γιγαντώνεται.
Σαπούνια: Παρασκευή σαπουνιών από παρθένο ελαιόλαδο με άρωμα λεβάντας.

Νόσος Altzheimer: Μας αφορά όλους
Τα παιδιά της Α Λυκείου συγκέντρωσαν και παρουσίασαν στοιχεία που αφορούν:
– τα αίτια και τα συμπτώματα της νόσου
– τον αριθμό των ασθενών στην Ελλάδα και παγκοσμίως
– παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση της νόσου
– πως επηρεάζεται η οικογενειακή ζωή των ανθρώπων που νοσούν
-την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου

Πειράματα Τριβής
Με απλά  καθημερινά υλικά ελέγξαμε τους παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η τριβή.
Η τριβή εξαρτάται άραγε από τη μάζα του σώματος;
Ίσως εξαρτάται από το εμβαδόν της επιφάνειας επαφής ή από το είδος των επιφανειών;
Οι μαθητές γίνανε επιστήμονες και πειραματίστηκαν με  υλικά από την καθημερινότητά μας.

Διαγωνισμός Φωτογραφίας με θέμα “Τοπική Ιστορία: Ίχνη στον χρόνο”.                                                             Νικήτρια του Διαγωνισμού ανακηρύχθηκε, μετά από ψηφοφορία, η μαθήτρια της Β΄ λυκείου Καρατζά Λυδία και κέρδισε ένα παζλ των 1500 τεμαχίων.

Bites of English
Με μοναδικό τους εφόδιο τις γνώσεις τους στα αγγλικά, και αναμφίβολα το μεράκι τους, οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου εκτέλεσαν χωρισμένοι σε μικρές ομάδες πεντανόστιμες συνταγές ζαχαροπλαστικής γραμμένες στα αγγλικά.
Με αφορμή τη δράση αυτή τους δόθηκε η ευκαιρία να δουν πως μπορούν να εφαρμόσουν τα Αγγλικά στην καθημερινότητά τους και ίσως έτσι, μετέπειτα, να επιδοθούν και σε άλλες παρόμοιες γευσιγνωστικές περιπέτειες!